Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Oscar Wilde, Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι

                      Περίληψη


   Μόλις είχε τελειώσει ο ζωγράφος Μπάζιλ Χόλγουορντ το αριστούργημα του, ένα πορτρέτο του Ντόριαν. Ο Ντόριαν ευχήθηκε να γερνάει η εικόνα του αντί γι' αυτόν. Μια μέρα ο Ντόριαν πηγαίνει σ'  ένα θέατρο και ερωτεύεται μια γυναίκα, τη Σίβυλλα Βέιν. Ο Ντόριαν επισκέπτεται σχεδόν κάθε μέρα το θέατρο, προκειμένου να τη βλέπει να παίζει. Σε κάποια παράσταση όμως, η Σίβυλλα δεν ερμηνεύει καλά το ρόλο της και ο Ντόριαν την παρατά γιατί δεν είχε ερωτευτεί αυτήν στην πραγματικότητα αλλά το ρόλο της. Η Σίβυλλα τότε λυπήθηκε τόσο πολύ, που αυτοκτόνησε αλλά και τότε ο Ντόριαν δεν στεναχωρέθηκε πολύ.
   Όταν γύρισε όμως, στο σπίτι του, διαπίστωσε ότι το πορτρέτο του είχε αλλάξει και η όψη του είχε γίνει πιο σκληρή. Μετά από χρόνια, ο Ντόριαν βρήκε το ζωγράφο που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του. Ο Μπάζιλ τον ρώτησε αν αληθεύουν όλες αυτές οι φρικτές ιστορίες που είχε ακούσει για τον ίδιο και το πορτρέτο του. Τότε ο Ντόριαν τον οδήγησε στον πίνακα, που είχε γίνει απαίσιος και καθρέφτιζε την ψυχή του Ντόριαν. Τότε ο Ντόριαν κατηγόρησε το ζωγράφο για το πορτρέτο που του έκανε και τον μαχαίρωσε.
   Αργότερα, του ήρθε η όρεξη για όπιο και πήγε κρυφά να καπνίσει στο κρησφύγετο, αλλά εκεί ήταν ένας ναύτης, ο αδελφός της Σίβυλλας, ο Τζέιμς, που τόσα χρόνια ήθελε να σκοτώσει τον Ντόριαν. Ο Ντόριαν του ξέφυγε, όταν ο Τζέιμς του επιτέθηκε και για κανά δύο μέρες φοβόταν να βγει έξω, μήπως και του ξαναεπιτεθεί. Σε λίγο όμως μαθαίνει ότι ο Τζέιμς σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα, στη διάρκεια κυνηγιού.
   Τότε είναι που ο Ντόριαν αρχίζει να θέλει να είναι καλός αλλά η όψη στο πορτρέτο παραμένει η ίδια. Αποφασίζει λοιπόν, να το καταστρέψει, πιάνοντας ένα μαχαίρι και καρφώνοντας το στον πίνακα. Στη συνέχεια, οι υπηρέτες του βρίσκουν ένα γέρο, που έμοιαζε στο Ντόριαν, με ένα μαχαίρι στην καρδιά και τον πορτρέτο του να τον κοιτάζει.

Δημήτρης Ψ. (Γ2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου