Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Ο μικρός αδελφός

                    Περίληψη

   Ο Άγγελος και ο μικρότερος του αδελφός Αλέξανδρος έφευγαν με την οικογένεια τους, με το τρένο, γιατί μόλις είχε αρχίσει ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και οι Βούλγαροι ερχόντουσαν. Ο Αλέξανδρος όμως, πριν καν προλάβουν να φύγουν, πήδηξε από το τρένο για να βρει το γάτο του. Τον ακολούθησε τότε και ο Άγγελος, δίνοντας την υπόσχεση στη μητέρα του ότι θα επέστρεφαν μαζί με τον αδελφό του.
   Στην πόλη συναντήθηκαν με τη θεία του, που κι αυτή είχε μείνει πίσω. Ο γιος της ήταν βαριά άρρωστος και ο Άγγελος πήγε να του βρει φάρμακα. Την επομένη μέρα οι Βούλγαροι κατέλαβαν την πόλη και μάζεψαν όλους τους άντρες από δεκαοκτώ χρονών και άνω, προκειμένου να τους στείλουν για καταναγκαστικά έργα. 
   Ο Άγγελος είχε ένα βιβλίο, με το οποίο έμαθε βουλγαρικά, γλυτώνοντας έτσι τη βαριά εργασία και δουλεύοντας στο γραφείο. Έπειτα, έμαθε από έναν συμπατριώτη του ότι ο αδελφός του ο Αλέξανδρος είχε βοηθήσει τους συμμάχους και πως τον έπιασαν οι Βούλγαροι. Για καλή του τύχη όμως, τον έστειλαν στο στρατόπεδο, που ήταν και ο ίδιος και έτσι ξανασυναντήθηκαν.
   Ο πόλεμος τελείωνε και πολλοί φρουροί έφευγαν πίσω. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στα δύο αδέλφια να αποδράσουν και να πάνε στην πρωτεύουσα, την οποία την είχαν καταλάβει οι σύμμαχοι. Από εκεί πήραν το τρένο για την πατρίδα. Στον Αλέξανδρο απονεμήθηκε μετάλλιο ανδρείας για τις δράσεις του εναντίον των Βουλγάρων.

Δημήτρης Ψ. (Γ2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου