Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μαρία Ιορδανίδου, Η αυλή μας

                                       Περίληψη

   Στο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου "Η αυλή μας" περιγράφονται οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην αυλή, σ' έναν ακάλυπτο χώρο μεταξύ επτά πολυκατοικιών. Επιπλέον, οι δυσκολίες που δημιουργεί ο στενός χώρος, όπου δεν χωρούν καν κάποια έπιπλα, έχει ως αποτέλεσμα να περισσεύουν οι καβγάδες ανάμεσα στις οικογένειες, που αποτελούν και το κύριο μέρος του μυθιστορήματος. 
   Ο καθένας γνωρίζει τον άλλον καλά αλλά δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Αφορμή της επαφής τους θα αποτελέσουν οι σεισμοί, οι οποίοι φοβίζουν τους ενοίκους και έρχονται πιο κοντά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επαφής τους θα είναι η δημιουργία παιδικού σταθμού, που θα διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες.
   Στη συνέχεια, προκύπτει μια ακόμη ένταση ανάμεσα στους ενοίκους των πολυκατοικιών, αφού θα ανακαλυφτούν παράνομες φυτείες ινδικής κάνναβης στην αυλή, για τις οποίες θα κατηγορηθεί ο κηπουρός. Στην πραγματικότητα όμως θα είναι αθώος, αφού αιτία της δημιουργίας τους θα είναι η τροφή του κανναβουριού, που πέφτει από τα κλουβιά των πουλιών των ενοίκων στην αυλή. 
   Τέλος, σε πολλά σημεία, η συγγραφέας συγκρίνει τις συνθήκες ζωής των ενοίκων των πολυκατοικιών μ' αυτές που έζησε η ίδια στην Κωνσταντινούπολη.

Χριστίνα Σ., Γ2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου