Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Διδώ Σωτηρίου Οι Επισκέπτες

Περίληψη


 Η Ντορίτα είναι μια νέα κοπέλα, όπου το αγόρι της, ο Δημήτρης, της αναθέτει να κάνει μια εισήγηση σε μια γιορτή για τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού. Περνά όμως μια δύσκολη νύχτα και της εμφανίζονται δύο πνεύματα, η Ελισάβετ Μαρτινέγκου και ο Αλέξανδρος, για να την βοηθήσουν, αφηγούμενοι τη ζωή τους.
 Η Ελισάβετ καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια της Ζακύνθου, χωρίς όμως να περνά καθόλου καλά.  Ήταν όμως έξυπνη και μορφώθηκε με μεγάλη δυσκολία, αφού ο πατέρας της ήταν πολύ αυστηρός, παντρεύοντας την, χωρίς τη θέληση της. Η Ελισάβετ τότε τον παρακαλούσε να γίνει μοναχή, προκειμένου να γλιτώσει και για να μπορεί να βγαίνει έξω και να γράφει έργα και τραγωδίες. Εντωμεταξύ, η Ελισάβετ γεννά έναν γιο και πεθαίνει πολύ νέα, αφήνοντας την αυτοβιογραφία της, η οποία δημοσιεύτηκε πολλά χρόνια αργότερα, αλλά κατόπιν της λογοκρισίας του γιου της.
 Ο Αλέξανδρος τώρα, ο οποίος έζησε σε μια περιοχή στη Γαλλία, την ίδια περίπου εποχή (18ος αι.), ήταν ένα ζωηρό αγόρι, όπου στο σχολείο που πήγαινε εκείνον τον καιρό, οι δάσκαλοι χτυπούσαν τα παιδιά και ήταν πολύ αυστηροί. Ο Αλέξανδρος έγραψε πολλά κωμικά έργα σε εφημερίδες αλλά επειδή ήθελε να νυμφευτεί τη Μαρία και να έχει μια οικογένεια, ασχολήθηκε με τα νομικά. Καθώς λοιπόν, ήταν έτοιμος να ανοίξει δικηγορικό γραφείο, πνίγεται, καθώς πηγαίνει να σώσει τη Μαρία. 
 Στο τέλος, οι επισκέπτες φεύγουν και η Ντορίτα ετοιμάζεται να γράψει την εισήγηση της για τη γιορτή.

Τσαμπίκα Α. (Γ1), Γιάννης Κ. (Γ1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου