Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών " Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού"

Περίληψη


 Στη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης, ο Σάουρον δημιουργεί 19 μαγικά δαχτυλίδια. Τα 3 τα χαρίζει στα ξωτικά, τα 7 στους νάνους και τα 9 στους μεγάλους βασιλιάδες των ανθρώπων ως ένδειξη φιλίας. Αργότερα όμως, κατασκευάζει ένα ακόμα,το Ένα Δαχτυλίδι (δαχτυλίδι δύναμης)που μέσα βάζει όλη τη μοχθηρία του και ένα πολύ μεγάλο μέρος της δύναμης του.Το κατασκευάζει με σκοπό να κατακτήσει την Μέση Γη και να εξουσιάσει όλα τα υπόλοιπα. Η Τελευταία Συμμαχία των Ξωτικών και Ανθρώπων σχηματίζεται για να αντιμετωπίσουν τον Σκοτεινό Άρχοντα και κατά τη διάρκεια μιας μάχης στο Βουνό του Χαμού, ο πρίγκιπας Ισίλντουρ παίρνει το σπασμένο σπαθί του πατέρα του και κόβει τα δάχτυλα του Σάουρον και έτσι τον χωρίζει από το Δαχτυλίδι. Επειδή όμως η ζωτική δύναμη του Σάουρον συνδέεται με το Δαχτυλίδι, ο Σκοτεινός Άρχοντας δεν καταστρέφεται τελείως. Ο Ισίλντουρ όμως, διεφθαρμένος από την δύναμη του Δαχτυλιδιού, αρνείται να το καταστρέψει. Κάποια στιγμή αργότερα, ο Ισίλντουρ σκοτώνεται από Ορκ και το Δαχτυλίδι χάνεται μέσα στο ποτάμι. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, το δαχτυλίδι θα βρεθεί από το Χόμπιτ Σμίγκολ, ο οποίος παθαίνει εμμονή με αυτό. Τελικά, το Δαχτυλίδι εγκαταλείπει τον Σμίγκολ, που μέσα στα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε ένα πλάσμα με το όνομα Γκόλουμ κάτω από την επιρροή του Δαχτυλιδιού, και ανακαλύπτεται από τον Μπίλμπο Μπάγκινς, ένα Χόμπιτ από το Σάιρ.
 Εξήντα χρόνια μετά, στα 111α γενέθλιά του, ο Μπίλμπο αφήνει το Δαχτυλίδι στον ανιψιό του, τον Φρόντο Μπάγκινς και φεύγει μακριά. Εν τω μεταξύ, ο μάγος Γκάνταλφ ο Γκρίζος πηγαίνει μέχρι την Μίνας Τίριθ για να βρει απαντήσεις για το μαγικό δαχτυλίδι του Μπίλμπο και ανακαλύπτει ότι είναι το Ένα Δαχτυλίδι του Σάουρον. Ο Γκάνταλφ επιστρέφει στο Μπαγκ Εντ και λέει στον Φρόντο να φύγει από το Σάιρ άμεσα μαζί με το Δαχτυλίδι. Μαζί του παίρνει τον Σαμγουάιζ Γκάμτζι. Ο Γκάνταλφ πηγαίνει στο Άιζενγκαρντ να μιλήσει με τον Σάρουμαν τον Λευκό που αποκαλύπτει στον Γκάνταλφ ότι οι Νάζγκουλ (οι εννιά βασιλιάδες των ανθρώπων που είχαν πάρει τα μαγικά δαχτυλίδια άλλα τους διέφθειραν και έγιναν υπηρέτες του Σάουρον) έφυγαν από την Μόρντορ (την πόλη του Σάουρον) για να πάρουν το Δαχτυλίδι. Ο Γκάνταλφ επιχειρεί να προειδοποιήσει τον Φρόντο, αλλά ο Σάρουμαν αιχμαλωτίζει τον Γκάνταλφ. Ο Γκάνταλφ τότε παρακολουθεί τον Σάρουμαν να εκτελεί τις διαταγές του Σάουρον και να διατάζει τους Ορκ του Άιζενγκαρντ να φτιάξουν όπλα και να παράγουν ένα νέο είδος Ορκ διασταυρωμένα με τελώνια, τους Ουρούκ-χάι.
 Ενώ ταξιδεύουν προς το Μπρι, οι Φρόντο και Σαμ θα προσθέσουν στην παρέα τους τα Χόμπιτ Μέρι και Πίπιν. Μετά από μια επίθεση των Νάζγκουλ καταφέρνουν να φτάσουν στο Μπρι. Εκεί γνωρίζουν έναν άντρα που φέρει τον τίτλο "Γοργοπόδαρος", έναν φίλο του Γκάνταλφ που δέχεται να τους οδηγήσει στο Ρίβεντελ. Συνεχίζουν το ταξίδι και περνούν τη νύχτα στην κορυφή του Γουέδερτοπ, όπου δέχονται επίθεση από τους Νάζγκουλ. Ο Γοργοπόδαρος μάχεται μαζί τους, ο ένας καταφέρνει να τραυματίσει τον Φρόντο σοβαρά. Κυνηγημένος από Νάζγκουλ, ο Φρόντο βρίσκεται τώρα κάτω από την φροντίδα της Άργουεν κόρη του ξωτικού βασιλιά Έλροντ που βασιλεύει στο Σχιστό Λαγκάδι (Ρίβεντελ) μια πόλη των ξωτικών) και μαζί τρέχουν με το άλογο να φτάσουν στο Ρίβεντελ, όπου και θεραπεύεται από τον Έλροντ.
 Στο Ρίβεντελ, ο Φρόντο βρίσκει τον Γκάνταλφ, που του εξηγεί τι συμβαίνει. Αργότερα, ο Έλροντ καλεί ένα συμβούλιο για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το Δαχτυλίδι. Το Δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί μόνο στο Βουνό του Χαμού, όπου και σφυρηλατήθηκε. Ο Φρόντο προθυμοποιείται να πάει το Δαχτυλίδι στο Βουνό συνοδευόμενος από τους Χόμπιτ φίλους του. Μαζί τους πηγαίνουν ο Γκάνταλφ και ο Γοργοπόδαρος, που αποκαλύπτεται ότι είναι ο Άραγκορν, ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου της Γκόντορ. Στην παρέα θα προστίθενται το Ξωτικό Λέγκολας, ο Νάνος Γκίμλι και ο Μπόρομιρ, γιος του Κυβερνήτη της Γκόντορ. Όλοι μαζί σχηματίζουν την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού.
 Αφού φτάσουν στο Παρθ Γκάλεν, ο Μπόρομιρ προσπαθεί να πάρει το Δαχτυλίδι από τον Φρόντο. Ο Φρόντο καταφέρνει να τον αποφύγει φορώντας το Δαχτυλίδι. Έτσι, γνωρίζοντας ότι το Δαχτυλίδι είναι πολύ επικίνδυνο και δυνατό για την Συντροφιά, αποφασίζει να πάει στη Μόρντορ μόνος του. Εν τω μεταξύ, η υπόλοιπη Συντοφιά δέχεται επίθεση από Ουρούκ-χάι. Οι Μέρι και Πίπιν αποσπούν την προσοχή των Ουρούκ-χάι για να μπορέσει ο Φρόντο να δραπετεύσει. Ο Μπόρομιρ τρέχει να βοηθήσει τα δύο Χόμπιτ και τραυματίζεται θανάσιμα. Πριν ο Ορκ τον αποτελειώσει, φτάνει ο Άραγκορν και αποκεφαλίζει τον Ορκ. Οι Μέρι και Πίπιν πιάνονται αιχμάλωτοι και οι Άραγκορν, Γκίμλι και Λέγκολας ξεκινούν να τους βρουν αφήνοντας τον Φρόντο στη μοίρα του. Ο Φρόντο αρχίζει να απομακρύνεται προς τη Μόρντορ όταν ο εμφανίζεται ο Σαμ και επιμένει να τον πάρει μαζί του. Ο Φρόντο τον δέχεται και μαζί ξεκινούν το ταξίδι της καταστροφής του Δαχτυλιδιού.Η Συντροφιά ξεκινά και προσπαθεί να περάσει από το βουνό Καράντρας, αλλά τους εμποδίζει η μαγεία του Σάρουμαν. Μετά από επιμονή του Γκίμλι, αποφασίζουν να ταξιδέψουν κάτω από τα βουνά, μέσω των Ορυχείων της Μόρια. Ο Φρόντο δέχεται, αλλά καθώς ταξιδεύουν, δέχονται επίθεση από χιλιάδες Ορκ και από ένα τρολ και έρχονται αντιμέτωποι με τον Μπάλρογκ, έναν αρχαίο δαίμονα της φωτιάς και της σκιάς, στην Γέφυρα του Καζάντ-Ντουμ. Ο Γκάνταλφ μάχεται με τον Μπάλρογκ, δίνοντας στους υπόλοιπους την ευκαιρία να δραπετεύσουν, αλλά το τέρας παρασύρει τον Γκάνταλφ στην άβυσσο. Η Συντροφιά ταξιδεύει μέχρι το Λοθλόριεν και βρίσκει καταφύγιο στους άρχοντες του τόπου, Γκαλάντριελ και Κέλεμπορν. Τη νύχτα, ο Φρόντο γνωρίζει την Γκαλάντριελ και αυτή του λέει ότι είναι το πεπρωμένο του να κουβαλήσει το Δαχτυλίδι και να το καταστρέψει. Πριν αναχωρήσουν, η Γκαλάντριελ τους προμηθεύει με δώρα.
Γιάννης Κ. (Γ1)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου